Prima pagină > Cronici > Serile Artgotice – fotocronica de februarie

Serile Artgotice – fotocronica de februarie

Photobucket
Pregătiri de seară

Photobucket

Afară Sibiul începuse să fulguiască din nou, când Atriumul îşi pregătea dialogul de seară. Invitaţii lunii februarie erau scriitorul Silviu Guga şi artistul plastic Niu Herişanu. Pe mese aşteptau deja câteva lucrări de sculptură ale celui din urmă, pregătind atmosfera.

Photobucket
Masa (în dreapta) lui Niu Herişanu şi Silviu Guga se pregăteşte să devină centrul atenţiei serii.

Altădată mi-a scris că Dodo i-a cumpărat un colier. Eram, desigur, distrat când am citit scrisoarea şi am înţeles că i-a cumpărat „un cal ieri”. Nu m-a surprins deloc darul făcut de Dodo. Am început să-l simpatizez şi eu pe acest prieten al ei. „Ce frumos din partea lui, mi-am spus, să-i cumpere un cal. Ce fericită trebuie să fie Lelia, un cal e, orice s-ar spune, superb.”

Inclus în proaspăta antologie a prozatorilor sibieni cu o proză scurtă scrisă încă din anii ’70, „Ceva trebuie sacrificat”, din care am redat mai sus scurtul dar savurosul fragment, Silviu Guga, prozator, poet şi critic literar, personaj bine cunoscut al vieţii culturale sibiene, îndeosebi al celei literare, a citit trei fragmente din romanul său gata de tipar, „Incredibile iubiri”, scris din incitanta perspectivă a sexului opus. Spunea audienţei că nu se grăbeşte cu apariţia acestuia, la fel cum spunea mai demult că nu se grăbeşte nici cu publicarea a aproximativ 40 de întâmplări cu Nichita Stănescu, neintenţionând câtuşi de puţin, dar reuşind pe deplin, să ridice nerăbdarea cititorilor domniei sale la cote de avarie.

Photobucket
Silviu Guga

Relansat în 2007 cu romanul „Băiatul din două lumi”, tradus deja în italiană şi maghiară, prezent în mai toate antologiile locale şi nu numai, de proză şi poezie, precum şi în diferite jurii literare, prezenţa sa bonomă s-a făcut cu siguranţă şi mai mult cunoscută.

Photobucket

Niu Herişanu a prezentat o proiecţie cu câteva din lucrările domniei sale, ce se găsesc la locul desfăşurării taberelor de sculptură la care a participat, sau în diverse colecţii particulare sau publice din diferite colţuri ale lumii. Ceramica, lemnul, marmura şi metalul în diferitele ipostaze artistice ale pieselor de pe mesele salonului, fuseseră avampremiera plastică, apoi au fost martorele mesajului liric ce a urmat. Niu Herişanu vă poate spune povestea maternităţii din Bastionul Haller, a străzilor, caselor ori fântânilor sibiene, vă poate conduce printre meandrele istoriei Sibiului şi ale artei de pe malul Cibinului.

Photobucket
Niu Herişanu

Din păcate filmuleţul pe care îl pregătise era prea bun pentru laptop-ul din dotarea cafenelei, dar ipostazele brâncuşiene ale fotografiilor au reuşit să cucerească audienţa. A citit şi câte o poezie din cele trei cărţi publicate până acum: „Născut în bastionul Haller” (2008), „Cioplitorul de vise” (2009) şi „Ochelarii mamei mari” (2010). A anunţat de asemenea viitoarele noi apariţii: „Noii ochelari ai mamei mari” şi „Cei mai noi ochelari ai mamei mari”, titluri deopotrivă de incitante. Ar mai avea poezii de cuprins în volume, iar de sub fumul pipei ori borurile pălăriei apar mereu necuprinse poveşti, pe care le împărtăşeşte întotdeauna cu generozitate. A lăsat impresia unui spirit prea larg pentru o singură seară.

A.D.N.
totul se roteşte
ciclic, ascendent,
tulpina, crengile,
frunzele copacilor
şi mai mult
1, 2, 3,
5, 8, 13, 21,
34, 55, 89
şi următorul trebuia să fie 144,
dar nu l-am mai scris.

(Este o poezie a lui Niu, care are şi ea, desigur, povestea ei.)

Despre Niu şi cărţile sale a vorbit şi jurnalistul Dan Ioan Bogdan parfumând atmosfera şi cu cuvântul, nu doar cu pipa domniei sale.

Photobucket
Dan Ioan Bogdan

O plăcută prezenţă a serii a fost actriţa Ioana Blaga Frunzescu de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, care a citit din propriile poezii, anunţând şi un interesant proiect viitor, tot de îngemănare a artelor, de data aceasta a literaturii cu muzica, proiect pe care nădăjduim să vi-l prezentăm cât mai curând.

Photobucket
Ioana Blaga Frunzescu

Photobucket
Anda Ionaş

Un alt actor sibian, Cătălin Neghină, ne-a despre vorbit despre proaspăt scrisa monodramă a sa, care se va juca peste câteva zile pe scena sibiană, „Pisica albastră”.

Photobucket
Emil Cătălin Neghină

Dacă în cronica ediţiei lunii ianuarie a Serilor Artgotice spuneam despre foarte tânăra Krista Szocs că este o poetă promiţătoare, am avut plăcerea de a o asculta deja ca laureată a premiului trei al concursului naţional „Student creation”.

Photobucket
Krista Maria Szocs

Photobucket
Mihai Curtean (dreapta) a prezentat colecţia pe care o coordonează, „Raftul de poezie”, a Editurii ATU din Sibiu şi Ovio Olaru (stânga), un foarte tânăr şi talentat poet pe care îl ţine aproape.

Photobucket
Dan Herciu ne-a amintit de un foarte talentat poet sibian, tragic dispărut la numai 21 de ani, Daniel T. Suciu, citind câteva din poeziile acestuia din volumul postum „Copilul între noi”, într-o rubrică ad-hoc de restituiri, care probabil va deveni permanentă.

Photobucket
Călin Sămărghiţan a renunţat pentru o seară la coniac, bând bere, şi n-a avut pipa la el, spre fericirea celor din jur.

Photobucket

Photobucket

Şi a fost seară şi a fost februarie, ziua a doua.

[Fotografii: Gabriel Bordean clicksibiu.ro – alte fotografii]

Categorii:Cronici
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: